Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jack Russel terrier

2009.12.28

Származási ország: Anglia Eredeti feladata: Arra tenyésztették ki, hogy kiugrassza a föld alatti kotorékukból a rókákat és borzokat, amelyek így már lelőhetőek. Eredeti neve: Jack Russell terrier Angol neve: Jack Russell terrier Eredete: Parson Jack Russell angol plébános tenyésztette ki a drótszőrű foxterrier és más angol terrierek keresztezésével.

Kép

Teste: Α Jack Russell terrier rövid lábú, izmos, feszes testű kutya. Α háta vízszintes, magasan tűzött farkát felmeresztve tartja. Lábai feszesek és erősek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai a macskáéhoz hasonlítanak. Feje: Kicsi, V alakú fülei előrehajlók. Α szemei mandulavágásúak, a harapása ollószerű. Marmagassága: Α Jack Russell terrier legfeljebb 28 cm magas lehet, általában 22-28 cm. Testtömege: 9 kg Szőrzete: E kutyának kettős, azaz fedő- és aljszőrzetből álló szőrzete van. Lehet sima szőrű és szálkás szőrű is. Mindkét változat szőrzete sűrű és merev szálú; a szálkás szőrű Jack Russell terrier szőrzete sem gyapjas, sem göndör nem lehet. Színei: Α fehér kutyák preferáltak, valamint azok, amelyeknek csak a fején és a farka tövénél van rajzolat. Α rajzolat lehet fekete, barna, citromsárga, illetve fekete-cserbarna is. A csíkos rajzolat nem kívánatos. Alomszáma: 4-6 kölyök. Várható életkora: 10-14 év amit nagyban befolyásol a kutyus tartása illetve élelmezése.Az un.házikosztot sem veti meg de a fűszeres táplálék nincs jó hatással az emésztő rendszerére.

 

 

Kép

 

Vérmérséklete Jelleme: A Jack Russell terrier , eleven kutya. Rendkívül bátor, szívós, mozgékony és vállalkozó szellemű, emellett játékos és magabiztos is.Nagyon könnyen tanitható és rövid idő elteltével megmutatja mit is tanult. Csak úgy sugárzik róla az önbizalom. Egyes egyedei - különösen a kanok - kissé domináns viselkedésűek lehetnek. Kiváló értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Meglehetősen akaratos természetű. Állandóan figyeli, mi zajlik a környezetében, és nagyon éber; emiatt olykor többet ugat a kívánatosnál - erről megfelelő neveléssel le lehet szoktatni. Ha kell, önmagát is remekül elszórakoztatja, de nagyra értékeli gazdája és családja társaságát is. Társas viselkedése: Megfelelő szocializáció és nevelés után a más kutyákkal való kapcsolata nem okozhat gondot, bár a kan olykor kissé vakmerően és pimaszul viselkedhet más kanokkal szemben. A Jack Russell terrier békésen együtt élhet egy házi macskával is, feltéve, hogy kölyökkora óta ismeri; a szabadban azonban sok esetben nem tudja megállni, hogy ne eredjen egy-egy menekülő macska után. Ez az egészséges kutya általában jól kijön a gyerekekkel; zömök felépítésének köszönhetően állja a sarat, nem hagyja magát megfélemlíteni tőlük. A látogatóba érkező idegenekkel szemben éber ugyan, de ennél többet nemigen tesz.Az alábbi fotón látható saját kutyusom LOLI nem igazán élvezi az idegent a lakásban.Ezt a nézetet osztja vele párja is Frici.Aki bejut az már sikernek számít és lehet,hogy valamiért szimpi nekik az "áldozat".

 

Kép

 

Általános gondozási tudnivalók Szőrzetápolási igénye: A Jack Russell terrier szőrzete eléggé könnyen gondozható. A sima szőrű kutyákat a vedlési időszakban naponta át kell kefélni egy gumikefével, hogy eltávolítsák bundájukból az elhalt és kilazult szőrszálakat. Az év többi részében heti egy kefélés is bőven elég. A szálkás szőrű Jack Russell terrier szőrzetét évente háromszor négyszer kell kiszedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. A karmait röviden kell tartani. Tanítása: Ha a gazdi engedékeny, vagy hagyja, hogy a kutya becsapja számtalan trükkje valamelyikével, akkor Jack Russell terrier nagy csirkefogóνá válhat, aki azt teszi, amihez kedve van, és senkitől sem hagyja megállítani magát. Éppen ezért mindig következetesnek kell lenni. Valami olyan megoldást kell találni, amely elveszi a kutya kedvét az ugatástól, és kicsi korától kezdve hozzá kell szoktatni, hogy feltétel nélkül teljesítse a „hozzám!” és a "marad !" parancsot. Mozgásigénye: Ez a kutya tele van energiával, és szereti, ha van mit csinálnia. A napi három rövid séta a háztömb körül kevés a jό közérzetéhez. Szeret szaladgálni és játszani, és imád ásni. A labdázás szintén a kedvenc időtöltései közé tartozik. A kertet jól körül kell keríteni, mivel a kutya hajlamos a szökésre. A szabadban tett, póráz nélküli. séták során kevés Jack Russell terrier tudja megállni, hogy ne vesse magát az útjába kerülő apró állatok után - ezért is fontos kicsi korától kezdve hozzászoktatni a „hozzám!” parancs azonnali teljesítéséhez. Alkalmazásai: Ez a kis gazfickó gyakran látható istállók környékén vagy rancsokon, ahol a kártevők irtásával óriási szolgálatokat tesz. Τársként is kiváló, főként a sportosabb életmódú családokban. Aki ki szeretné próbálni kutyája tehetségét a sporthoz, annak az ügyességi próbákat és a labdázást (flyball) lehet ajánlani. Az e sportokra jellemző sok mozgás és kihívás a kutya számára is nagy élményt jelent.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kutyusok

Carmenka,2010.02.21 14:14

Szépek:)